U bevindt zich hier: HomeKlimaat en weer

Het klimaat in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is het kleinste hooggebergte van Europa en ligt in het noordoosten van Tsjechië tegen de Poolse grens. Het klimaat van het Reuzengebergte is een typisch bergklimaat met strenge winters en koude zomers. Kenmerkend voor de plaatsen in het Reuzengebergte is de lage jaartemperatuur en het lang liggend sneeuwdek. Sneeuwhoogte van boven de meter is niet ongewoon. Veel plaatsen in het gebergte hebben 5-6 maanden van het jaar sneeuw liggen. De hoogste berg, de Sněžka, heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 0,2˚C en Szrenica, op een hoogte van 1362 meter, van 1,9˚C. Maar bijvoorbeeld Karpacz of Szklarska Poreba hebben een jaartemperatuur van 6˚C. Op de hogere hoogtes van de bergen komt veel dichte mist voor. De Sněžka ligt op 296 dagen per jaar verborgen in de mist of wolken. Er komt ook veel wind voor in het gebergte. Aan de noordkant komt de Föhn wind regelmatig voor. Dit is een droge wind die voor warme temperaturen zorgt. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag varieert per hoogte. Aan de voet van het gebergte valt gemiddeld 700 mm neerslag per jaar, maar op de Sněžka valt meer dan 1200 mm. In Szrenica en Wielki Szyszak valt zelfs 1400 mm. Het Reuzengebergte is een beeldschoon gebied met ongerepte natuur! In de wintermaanden is het Reuzengebergte een populair gebied voor de wintersport (skien, snowboarden, langlaufen. In de zomer is het geliefd voor een vakantie vol sportieve mogelijkheden (wandelen, mountainbiken, paragliden, kanoen, etc.).

Het klimaat in het Reuzengebergte is zeer afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevind. In het dal heerst een gematigd landklimaat. Op de toppen heerst een koel landklimaat. Helemaal boven heerst een hooggebergte klimaat! In de wintermaanden zijn de toppen altijd besneeuwd en kan volop geskied worden. In de zomer - in het dal - kan het ook lekker warm worden. In Tsjechië zijn de zomers droog en zonnig met redelijk hoge temperaturen.

Reuzengebergte-kenner:

Reuzengebergte-specialist Uphill Vakantiehuizen

Vakantiehuizen Reuzengebergte

Bekijk vakantiehuizen Reuzengebergte

Vakantiehuizen Reuzengebergte

Appartementen Reuzengebergte

Bekijk appartementen Reuzengebergte

Appartementen Reuzengebergte

Hotels en pensions Reuzengebergte

Bekijk pensions/hotels Reuzengebergte

Hotels en pensions Reuzengebergte

Vakantiepark Happy Hill

Vakantiepark Happy Hill in het Reuzengebergte

Villapark Happy Hill ligt op de zuidhelling aan de voet van de 1299 m hoge Cerna Hora in het Reuzengebergte in het bergdorpje Cista.

  • Skipark Cery Dul 3 km
  • 43 ruime vrijstaande vakantievilla’s
  • Uitstekende Zoover-beoordelingen 

Vakantiepark Green Valley Park

Vakantiepark Green Valley Park Starkov

Vakantiepark Green Valley Park Starkov ligt net buiten het dorpje Starkov in een vriendelijk glooiend heuvelland aan de oostzijde van het Reuzengebergte.

  • 22 vakantiehuizen naar westerse maatstaf, uitstekend verzorgd, prachtig uitzicht.
  • Rust, Cultuur, Natuur, Actief
  • Betaalbaar op vakantie in Tsjechië!
  • Zoover Award 2010 Beste Bungalow.
  • Receptie met broodjesservice.
  • Skiën op 20 tot 40 minuten van het park.
Ga naar boven